Çanakkalenin Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinin doğal bitki örtüsü ile Kazdağlarından süzülüp gelen su kaynaklarıyla beslenen koyun keçi ve inek sütlerinin mevsimine göre belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen tam yağlı beyaz peynire Ezine peyniri denir.

Ezine peyniri neden ayrıcalıklıdır?
Koyun inek ve keçi sütleri olmak üzere her üç tür süt mevsimine göre belli oranlarda karıştırılarak Ezine peyniri üretiminde kullanılmaktadır. Üretimin yapıldığı bölge gerek bitki örtüsü gerekse iklim olarak kazdağlarından etkilenmektedir. Kazdağları bölgeye bol yağış ile birlikte zengin bir bitki örtüsü ve bol oksijen sağlamaktadır. Bitki örtüsünde mercanköşk, güvey otu, adaçayı, tüylü nane, oğul otu, ve kekik başta olmak üzere yüzlerce kokulu bitki bulunmaktadır. Süt hayvanlarının tümü doğal olarak beslenmektedir. Hayvanların yediği yem direkt olarak sütün tat ve aromasını etkilediği için bu özellik peynire de çok özel kendine özgü bir tat ve aroma kazandırmaktadır. Ezine peyniri yapımında kullanılan süt bölgede yetişen tahirova sakız dağlıç+sakız ırkı koyunlardan holstein türü kültür ineklerinden ve kara keçi adlı keçi ırkından sağlanmaktadır. Özellikle mart ayından başlayıp temmuz ayına kadar devam eden sezon içinde elde edilen sütler Ezine peyniri üretiminde kullanılmaktadır. Ezine peyniri üretiminde denizden elde edilen tuz kullanılmaktadır. Deniz tuzu kullanımı, peynirin erimesi ve dağılmasını engelleyerek olgunlaşma sonucunda suyunu kolayca dışa vermesini sağlar. Üretimde maya, peynir altı suyu içerisine şirden ilave edilerek hazırlanır.